Olicatessen olijven groeien rondom Els Torms. Dit dorp ligt in Lleida aan de rand van de wonderschone Priorat.

Er wonen zo'n 150 mensen, het dorp kent vijf straten en is stoffig en ietwat troosteloos in de zomer. Meer dan een millennium liggen dergelijke dorjes verspreid over de heuvels, twintig, dertig kilometer van elkaar, ertussenin olijfgaarden, amandelbomen, wijngaarden en kleine bosjes pijnbomen.

Perfecte habitat voor biologische teelt
Het gebied Les Garrigues grenst aan de Priorat. Het is klimatologische een bijzonder gebied omdat het in een kom ligt. Daardoor heerst er een streng landklimaat. Erg hete zomers, flink koude winters. Juist dit klimaat zorgt voor de perfecte habitat voor een biologische teelt. De enige vijand van de olijf is namelijk de groene vlieg. en die houdt niet van extreme hitte en kou. Een plaag zal hier niet snel heersen. Desalniettemin heeft Venanci -een van de olijfboeren- kennis verzameld om de vlieg zonodig met natuurlijke vallen uit te roeien, maar dat was nog nooit nodig.

Oude rassen in ere hersteld met Slow Espana
Al vóór 2006 zijn de boeren van Olicatessen bezig met het kweken van regiospecifieke rassen. De Spaanse Slow beweging inventariseerde destijds de bomen in het gebied en Juan en Venanci waren meteen geïnteresseerd om met die rassen aan te planten. Er werd een ent- expert ingehuurd om van diverse bomen stekken te nemen en vervolgens stonden honderden potten jarenlang onder de hoede van de twee mannen. De boompjes zijn inmiddels geplant en volgend jaar kunnen de eersten een bescheiden oogst opleveren. Dan kan ook het echte testen beginnen.

 

 

© Alva Oils 2011- 2078 | m: olie@olicatessen.nl | t: 06 2883 4446

 

 

Rijdend over de haarspeldwegen slaat de hitte je in het gezicht.

Je ruikt er naaldbomen, wilde thijm en venkel die overal de kop op steekt. De krekels dragen de hitte op hun ritmische mantra en de aarde ademt een verzengend rode trilling. Na elf uur in de ochtend is er nauwelijks nog leven buiten. Auto's rijden er sowieso amper. Waar moet je heen als je daar woont? Elke keer als ik er kom, valt de puurheid van het gebied me op. De lucht is zó zuiver, zo zuiver heb ik het nergens anders ervaren. En de stilte die tussen de olijfbomen hangt....

Deze ziel van het gebied zit natuurlijk ook in de olie. Die energie, die zuiverheid, het geluid van de krekels, de geuren van de aarde. Je proeft het werkelijk. Probeer het maar eens. Giet een laagje olie in een glas, verwarm het glas een paar minuten met je handen en hang je neus erboven. Met je ogen dicht waan je je in Els Torms, onder de verpletterende zon, met het oorverdovende koor van krekels om je heen.

No sé donde voy, y no sé quanto tiempo dura mi viaje, solo sé que quiero hacerlo contigo.