Waarom de ene olijfolie beter is dan de andere

Er zijn een aantal kenmerken van olijfolie die de kwaliteit in het algemeen bepalen: zuurgraad, aroma 's, temperatuur bij de persing, versheid en anti- oxidanten.

Zuurgraad: Hoe lager de zuurgraad, hoe hoger de kwaliteit. Extra virgin olie mag nooit meer dan 0,8 bedragen. Olicatessen heeft een zuurgraag van slechts 0,2!!

Aroma 's: Goede olijfolie smaakt en ruikt zuiver naar olijf met mogelijk vleugen van kruiden, gras of noot.

Temperatuur: Extra virgin mag niet warmer dan 27° worden geperst. Boven die temperatuur gaan aroma, vitamines en mineralen verloren. Daarmee verliest de olie dus zijn gezonde aspecten. Omdat er bij een hoge temperatuur meer olie uit een olijf komt, is het verleidelijk om toch hoger te persen.... Producenten van goede olie hebben meestal hun eigen molen en zijn bijzonder alert op temperatuur, al was het alleen maar om geen aroma 's te verliezen. Olicatessen verwarmt de olie nooit boven de 24°.

Anti- oxidanten: In olijfolie zijn veel anti- oxidanten aanwezig waardoor de olie zeer gezond is. De anti- oxidanten geven de pikante smaak. Onder invloed van licht en lucht breken zij af, dat is ook de reden waarom een olie net na de oogst altijd lekker pittig is en na een jaar vaak mild. Een ander gezond en redelijk uniek ingrediënt is trouwens squaleen, een natuurlijke ontstekingsremmer. De combinatie van deze twee elementen zijn waarschijnlijk het geheim van het Mediterrane Dieet. Google er maar eens op als je 20 jaar langer wilt leven!

Versheid
Hoe ouder de olie, hoe minder anti- oxidanten, vitaminen, mineralen en aroma 's. De kwaliteit is achteruit aan het gaan. Op zich kun je olijfolie zonder problemen tot twee jaar na het oogsten gebruiken. En zelfs na die twee jaar zal het niet schadelijk zijn, maar of hij nog lekker is? Als je goedkope olijfolie ziet, let dan eens op de datum van bottelen.

 

© Alva Oils 2011- 2078 | m: olie@olicatessen.nl | t: 06 2883 4446

 

 

 

Extra virgin is niet meer dan het sap uit de olijf -zonder enige toevoeging

Gebruik alleen extra virgin olijfolie
Olijfolie heeft verschillende benamingen voor de aanduiding van verschillende niveau's van kwaliteit en verschillen in het productieproces: extra virgin, virgin, en nog mindere kwaliteiten als geraffineerde olie en olijfkoekolie. De laatste twee wil je niet eten. Als er alleen olijfolie op een fles staat dan weet je zeker dat hij te heet is geperst, er voor de smaak wat virgin olijfolie doorgegoten is en er hoogstwaarschijnlijk meer andere olie in zit dan olijfolie. Alleen de extra virgin is van de beste kwaliteit.

Het verschil binnen de extra virgins
zit 'm in de variëteit olijf die geperst wordt, de habitat van de olijfgaard en de skills en betrokkenheid van de olijfboer. Er zijn heel wat aspecten waar een boer zijn stempel op kan drukken: de bomen water geven of niet, de tijd tussen pluk en persen, centrifugeren of decanteren, de snelheid bij centrifugeren, de aandacht voor de verschillende smaken, de hygiëne, vroeg of laat bottelen, de bemesting. noem maar op.

Elke gaard een andere smaak
Bij Olicatessen komt de oogst van een dag in zijn eigen opslag. Omdat Venanci en Juan weten dat elke gaard een andere smaak heeft, dat een zonnige oogstdag een andere smaak geeft dan een bewolkte. Oogsten in de ochtend een andere vochtigheid dan de middag...

Er staan 23 enorme vaten met olie. Het is Venanci die de perfecte smaak tevoorschijn tovert. Een wezenlijk onderdeel van de Olicatessen smaak zijn de drie variëteiten die ze gebruiken en mixen, waar de meeste boeren maar één variëteit persen.

Estate olie beslist lekkerder dan blend
De olie zoals die van Olicatessen, afkomstig van één boer, noemen we estate olie. Dat is vergelijkbaar met de wijnwereld. De estate olieën zijn van een veel hogere kwaliteit dan de zogenaamde blend olieën. Een blend is een mix van allerlei olie van diverse boeren -en soms zelfs landen. Je kunt je voorstellen dat de smaak én kwaliteit daarbij in het gedrang komt.

Niet elke oliemolen is namelijk even nauwkeurig in de voorschriften als de andere en niet elke perser even gepassioneerd. Ik heb meegemaakt dat de olie op 50 ° geperst werd en als extra virgin bestempeld. Hoe hoger de temperatuur namelijk, hoe meer olie er uit een olijf komt. Verleidelijk.... zeker als je olie toch in een anonieme blend komt.