Emma en haar mannen

Ik ontmoette Emma voor het eerst op een vakbeurs in Duitsland. De zomer ervoor had ik kennis gemaakt met Venanci en we hadden in het Spaans zo goed mogelijk olie- wetenswaardigheden uitgewisseld. Nu met Emma kon ik Engels spreken en dat ging wat vlotter. Ik had steeds gedacht dat Emma Venanci's vrouw was, maar dat bleek niet zo te zijn. Wél kennen ze elkaar al jarenlang. Emma's ouders komen uit het dorp Els Torms en elke vakantie was ze er te vinden.

Open geest, frisse wind, nieuwe technieken
Als Emma en haar man in 2005 aanhaken bij de activiteiten van Josu en Venanci verandert er veel. Josu heeft een open geest en vraagt steeds maar waarom de boeren doen wat ze doen. Hij vergelijkt processen in de wijnmakerij met de olijfolieproductie en bedenkt nieuwe technische oplossingen.

Josu:"Ik vroeg Venanci bijvoorbeeld waarom hij water gebruikte om de olijven te spoelen na de oogst. Het was een tijd stil. "Omdat ze dat altijd al doen", zei hij tenslotte. Nu wassen we de olijven niet meer voordat we ze persen. In een waterarm land als Spanje is dat tóch een duurzame oplossing. Trouwens, wassen is niet nodig omdat de olijven niet op de grond komen tijdens de oogst én er geen vervuiling in de buurt is.

 

© Alva Oils 2011- 2078 | m: olie@olicatessen.nl | t: 06 2883 4446

 

 

Absoluut record!!!
Maximaal twee uur tussen pluk en uitgeperst zijn.

Het is een bekend gegeven in olijfolie land, dat wanneer olijven niet binnen 24 uur geperst zijn, ze beslist in kwaliteit achteruit gaan. Josu hoorde dat en dacht er het zijne van.Josu: "Het kan toch niet zo zijn dat er plots, bij 24 uur na de oogst een moment is waarop de kwaliteit daalt. Dat is natuurlijk een geleidelijk proces".

"Op het moment dat de olijf geplukt wordt sterft hij", vervolgt Josu. "Zodra de olijf beschadigt, komen er bacterieën bij en begint de smaakverandering. Dus ook na één uur is er al een achteruitgang van kwaliteit te zien." Josu pleitte voor een continue verschepen van de olijven naar de molen. De boeren verklaarden hem voor gek. "Venanci vond het idioot, strubbelde tegen, tót hij het resultaat proefde", zegt Josu lachend. "Nu is hij degene die het meest gespitst is op de snelle afvoer van de oogst."